Aluminium voorslijpen en polijsten

Door middel van een trogvibreermachine is het mogelijk om aluminium onderdelen voor te slijpen of hoogglans te polijsten. Dit is ideaal voor auto-onderdelen door te verdichtende werking van het oppervlaktestructuur. Denk hierbij aan het polijsten van kleppendeksels, carburateurs en inlaatspruitstukken.

Trogvibreermachine

De trogvibreermachine is een apparaat ontworpen om te reinigen, ontbramen, voorslijpen en polijsten. Zoals de naam suggereerd is het de trog de vibreert. De trog is gemonteerd op sterke veren en aan de trog zit een motor met onbalans. Door de onbalans gaat de gehele trog schudden ofwel vibreren. De onderdelen worden met procesmiddel in de machine gedaan. Het procesmiddel kunnen plastic of keramische ‘chips’ zijn. Door het vibreren wrijven de chips tegen het werkstuk waardoor het schuurt en verdicht. Afhankelijk van het type procesmiddel en de looptijd kunnen verschillende oppervlaktes bereikt worden.

Voorslijpen

Voorslijpen is een erg geschikte oppervlaktebewerking voor aluminium wat ‘onbehandeld’ moet blijven. Vaak zitten er aluminium onderdelen aan klassieke auto’s welke fabrieksorigineel onbehandeld zijn. Vaak is het lastig om deze onderdelen weer schoon en netjes te krijgen voor restauratie. Stralen geeft vaak een te open oppervlaktestructuur waardoor vuil en olie weer snel hecht aan het metaal. Met het voorslijpen wordt het oppervlakte verdicht en gereinigd wat het aluminium weer een originele look geeft. Daarnaast zal vuiligheid en olie zich niet zo snel hechten aan het aluminium.

Door de reinigende en verdichtende werking van het trommelpolijsten is dit een heel goed alternatief voor nat-stralen / wet-blasting.

Het voorslijpen van aluminium

Hoogglans Polijsten

Wanneer onderdelen langer gevibreerd worden met gebruik van keramische chips zal het aluminium gaan glimmen. Uiteindelijk wordt het aluminium zo glad als een spiegel. Een prachtig proces wat erg geschikt is voor kleppendeksels. Bijvoorbeeld van de Jaguar XK motoren of die van Alfa Romeo. Door deze techniek is een zeer hoge polijst-kwaliteit te behalen, ook in hoekjes en gaatjes.